Visst vill vi alla välja ...

Livet börjar med att våra föräldrar gör val åt oss.
Först gör de valet att låta oss komma till världen och sen gör de en massa val åt oss till den dan vi själva upptäcker den möjligheten.
För vissa tar det längre tid än för andra att både få välja och att förstå att vi kan välja.
 
En del av oss föds med någon form av funktionsnedsättning som innebär att vår förmåga att göra val blir begränsade. Vi kanske inte blir förstådda eller så kanske vi inte själv riktigt förstår. Det kan också vara så att kroppen sätter hinder för vad vi kan välja.
 
Som tur är finns det lagar som ger oss rättigheter att få leva som andra trots våra svårigheter.
 
Så här långt tror jag att vi alla är med och tycker ganska lika ... men sen
.. sen när alla dessa fin lagar ska bli verklighet. Då! Då går tycken och smak isär :-(
... helt plötsligt får vi inte välja var vi vill bo!
... om vi vill studera eller söka jobb!
... VEM vi vill bo med! ... OM vi vill bo med någon!
 
Plötsligt är alla fina beslut tagna utan att fråga eller ens försöka fråga oss vad vi vill :-(
 
I detta tidevarv är det en trend att alla ska få välj .. Vi har fått en lag - LOV - Lagen om valfrihet
 
Så här sammanfattar man det på regeringen.se ;
 

Sammanfattning

Frittvalutredningen överlämnar den 29 februari 2008 betänkandet LOV att välja - Lag Om Valfrihetssystem. Utredaren föreslår att en ny lag, lag om valfrihetssystem, LOV, införs. Lagen är avsedd att fungera som ett frivilligt verktyg för de kommuner och landsting som vill konkurrenspröva verksamhet genom att överlåta valet av utförare till brukaren/invånaren. Den föreslagna lagen är ett alternativ till lagen (2007:1091) om offentlig upphandling, LOU, och kan tillämpas på handikapp- och äldreomsorg samt hälso- och sjukvårdstjänster. Lagen innehåller regler om löpande annonsering i en ny nationell databas för valfrihetssystem, krav på utförare, förfrågningsunderlagets innehåll, ansökan och tilldelning av kontrakt, information till brukarna/invånarna, brukarens/invånarens val av utförare och överprövning.
I betänkandet behandlas även frågor om uppföljning och kontroll av utförare, kvalitet, tilläggstjänster, kommunal samverkan och hur stimulansbidraget om 300 miljoner bör fördelas, för att uppmuntra kommuner att införa valfrihetssystem.

 

Dessutom lämnas en motion så sent som 2013 i september ..

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att göra lagen om valfrihetssystem obligatorisk i samtliga kommuner.

Motivering

Lagen om valfrihessystem har ökat människors möjlighet att råda över sina egna liv. Många kommuner har tagit till sig lagstiftningens möjligheter och infört LOV. Tyvärr har vissa kommuner avstått från detta och värnat om de kommunala monopolen. Medborgarna ställs därför vid sidan av den valfrihet som lagen vill stödja. Det skadar också det lokala näringslivet som inte får en chans att konkurrera och erbjuda bättre och billigare lösningar för medborgarna.

Lagen om valfrihetssystem har visat sig ha så positiva effekter där den införts att det är dags att överväga att göra lagen obligatorisk i samtliga kommuner.

Stockholm den 23 september 2013

 

Jan Ericson (M)

 

...

tyvärr blev det avslag och valfriheten är än en gång

.. bara fina ord :-(

 

 
#1 - - Anonym:

Iblan föds vi till våra föräldrar på gott och ont. Vissa föräldrar ger allt, ingen nämnd eller glömd . En del suger musten ur dej .